Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe. Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana. Sve je to moguće zahvaljujući “ponovno otkrivenoj” biljci – konoplji.
Potrebno je razlikovati industrijsku konoplju (Cannabis sativa L.) od indijske konoplje – marihuane.
Ove dvije vrste imaju isti biljni genom, ali ih bitno razlikuje sadržaj THC-a (delta-9-tetrahydrocannabinol).
Industrijska konoplja je komercijalna i industrijska kultura koja se uzgaja za potrebe industrije: tekstilne, prehrambene, kao pogonsko gorivo itd. Za razliku od indijske konoplje, koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak.
Industrijska konoplja sadrži vrlo nizak udio psihoaktivne tvari THC-a (0,2%). Nema omamljujuće djelovanje i ne može se zloupotrebljavati za proizvodnju opojnih sredstava.
Legalni limit za sadržaj THC u industrijskoj konoplji je ispod 0,2%. Prosječno iz marihuane se može dobiti 8%-12% THC-a, a najbogatije vrste sadrže oko 20% THC-a.
Za nas je zanimljiv uzgoj konoplje u prehrambene svrhe zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti. Njeno vlakno, sjeme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana. Mogu se pronaći u većini trgovina zdrave hrane.
Konoplja kao hrana i lijek
Konoplja je orašasta biljka koja prosječno sadrži preko 30% ulja i 25% proteina sa značajnim količinama prehrambenih vlakana, vitamina i minerala.
Nedavna klinička ispitivanja identificirala su sjemenke konoplje kao funkcionalnu hranu. Studije hranjenja životinja dokazuju dugotrajnu korist sjemenki konoplje kao veoma dragocjenog nutricionističkog resursa.
Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od sušne Sahare do hladne Skandinavije, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu. Može se koristiti sirovo, kao proteinski prah, prženo, mljeveno ili u obliku ulja.
Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 8 esencijalnih koje tijelo ne može samo proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Najbogatiji je poznati izvor višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina sa savršenim omjerom omega 6 i omega 3.
Sjemenke konoplje su i bogat izvor fitonutrijenata. Jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol, štite krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako su probavljive i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konoplja djeluje blagotvorno ne samo na staničnoj već i na podstaničnoj razini našeg tijela. Time se aktivira imunološki sustav i počinje proces samo-izlječenja.
Konopljin protein
Zahvaljujući znanosti, danas poznajemo naše tijelo: uz vodu, osnovu našeg tijela čine bjelančevine ili proteini.
Proteini su građeni od dvadesetak aminokiselina, koje se međusobno slažu poput lego-kockica u različita tkiva. Aminokiseline se dijele na esencijalne (one koje tijelo ne može samo kreirati već se unose prehranom) i neesencijalne (one koje tijelo samo sintetizira iz esencijalnih aminokiselina, prethodno unesenih hranom).

Nedostatak bilo koje esencijalne aminokiseline u organizmu ugrožava zdravlje, a dugotrajni manjak dovodi do poremećaja i brojnih bolesti.
Nažalost, otkrivanje koja točno aminokiselina nedostaje u organizmu je kompliciran i skup postupak. Ipak, priroda se pobrinula za nas! Postoji lako dostupan i prirodni izvor proteina koji sadržava sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne organizmu čak i u jednakom omjeru kao i onom u ljudskom tijelu!
Konzumacijom proteina, ulja ili oljuštenih sjemenki konoplje tijelo dobija sve neophodne esencijalne aminokiseline koje vraćaju organizam u prirodnu ravnotežu. Blagotvorni učinci konoplje prepoznati su već stoljećima i razlog su zašto danas konoplja ima status super-hrane.
Dva glavna proteina koja konoplja sadrži su edestin i albumin.
Ovi visokokvalitetni proteini se lako probavljaju i sadrže značajne količine svih esencijalnih aminokiselina. Protein konoplje sadrži iznimno visoke razine arginina, aminokiseline koja se koristile za tretiranje raznih poremećaja tisućama godina u tradicionalnoj orijentalnoj medicini.
Protein iz sjemenke konoplje lako je probavljiv u svom prirodnom obliku ili kao proteinsko brašno. Osim što sadrži optimalni omjer Omega 6 i Omega 3 kiselina izuzetno se lako apsorbira u probavnom traktu. Bez efekta napuhavanja koji se javlja kod životinjskih proteina i bez neugodnog zadaha iz usta nedugo nakon konzumacije.
Sjemenke konoplje i proteinska brašna konoplje su izuzetno bogati netopivim vlaknima (koji služe za čišćenje i detoks probavnog trakta) i sadrže visok postotak čistih proteina što podiže kvalitetu prehrane u nutricionističkom smislu.
Proteini iz sjemenki konoplje savršen su izvor proteina, koji sadržava preko 50% kompletnog čistog proteina- i to bez glutena. Proteini se smatraju „kompletnima“ kada sadrže sve aminokiseline u količinama potrebnima ljudskom tijelu. Protein iz konoplje sadrži baš svih 21 aminokiselinu, uključivši i 8 esencijalnih koje ljudsko tijelo ne može samo kreirati, već ih se mora unijeti prehranom.
65% ukupnog sadržaja konopljinog proteina sačinjava protein edestin, koji je gotovo identičan globulinu koji se nalazi u ljudskoj krvi. Edestin se lako probavlja i, što je važno, izuzetno brzo apsorbira u mišiće. Edestin također ima jedinstvenu sposobnost da stimulira proizvodnju antitijela, što znači da uzimanjem proteina iz konoplje jačamo kompletan imunološki sistem.
Proteini konoplje ne izazivaju alergije
Proteini su općenito poznati kao potencijalni alergeni jer se većinom proizvode iz soje. Soja je danas najčešće GMO porijekla ili iz mliječnih proizvoda koji su poznati izazivači alergijskih reakcija i na koje je ljudski organizam često netolerantan. Sa proteinima iz konoplje rezultati su znatno bolji. Do sada nikada i nigdje nije prijavljena niti jedna alergija na sjemenke ili protein iz konoplje! Za razliku od soje, jaja, mlijeka ili kikirikija, protein iz konoplje je potpuno neutralan i primjenjiv i u prehrani alergičara i alergiji sklonih ljudi.
Proteini iz konoplje imaju još jednu veliku prednost, a tiče se ravnoteže kiseline i lužine u tijelu. Ravnoteža kiseline i lužine u tijelu iznimno je važna za naše zdravlje. Nema organa niti pojedinačne stanice našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. Potpuno neutralan omjer kiselog i lužnatog je pH 7.0. Naš organizam se samoregulira te nastoji održavati stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na optimalnoj razini pH 7.4 , što znači da bi naše tijelo moralo uvijek biti blago lužnato.
Proteini iz konoplje djeluju alkalno na tijelo, snižavajući opću kiselost organizma. Upravo ta osobina konoplje je razlog zašto iza uzimanja proteina iz konoplje nitko nema efekt napuhavanja crijeva i neugodan zadah iz usta. To je česta posljedica uzimanja proteina drugog porijekla).
Konzumacija proteina iz konoplje ima još nekoliko dobrobiti
Za razliku od drugih vrsta proteina, protein iz konoplje bogat je esencijalnim masnim kiselinama omega 6 i omega 3, u omjeru 3:1 koji je idealan za apsorpciju u ljudsko tijelo. Time otpada potreba za uzimanjem drugih dodataka u prehrani koji osiguravaju potrebne omega kiseline.
Nadalje, žene vrlo često pate od slabokrvnosti (anemije uzrokovane manjkom željeza u krvi). Glavni simptomi slabokrvnosti su umor, osjećaj smanjene fizičke mogućnosti, poremećaj otpornosti itd. Protein iz konoplje sadrži 18mg željeza na 100g proizvoda (preporučena dnevna doza željeza za žene iznosi 15mg, a za muškarce 10mg), što je izvrsna nadopuna redovnoj prehrani, a znamo da je željezo jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu!
Konzumenti proizvoda iz konoplje trebaju biti svjesni kako se velika većina proteina biljnog porijekla u manjim manufakturnim proizvodnjama proizvodi uz pomoć hexana ili raznih otapala, koji imaju negativan utjecaj i na okolinu i na ljudsko tijelo. Kvalitetan protein iz konoplje proizvodi se isključivo mehaničkim hladnim prešanjem, bez ikakvih otapala.

Proizvodnja počinje procesom mehaničkog hladnog prešanja cijelih sirovih sjemenki konoplje. Nusproizvod kod proizvodnje ulja je „kolač iz konoplje“ koji se melje i prosijava kroz vibracijski uređaj kako bi se izdvojila vlakna iz sjemenki konoplje. Rezultat je proizvod koji sadržava 48-52% čistog proteina. Cijeli proces je potpuno mehanički, bez primjenjenih otapala i odvija se na niskim temperaturama,a sjemenke konoplje su pouzdano 100% bez glutena.
Preporuča se voditi računa i o porijeklu konoplje: danas je većina poljoprivrednih površina tretirana raznim kemikalijama: herbicidima, pesticidima, itd. koje biljke pri rastu apsorbiraju. Oznaka „organsko“ garancija je odsustva takvih neželjenih „dodataka“ u proizvodima.
Članak: Manjak sna vrlo brzo utječe na zdravlje.
Ako vas zanima vrhunski kofein farmaceutske čistoće nalazi se na ovom linku.
